Menu

Migdałowe ciasto z musem z persymony

Przepis z bloga: jedzrosliny.blogspot.com
  • Czas: 60
  • Osób: 1
  • Trudność: średnie
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 120 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 300 g puree z persymony (umyty, obrany i zblendowany owoc)
  • czubata łyżeczka mielonego lnu
  • 2 łyżeczki cynamonu (lub wiecej do smaku)
  • 50 g ksylitolu (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, jeśli wolicie słodsze ciasta dajcie 100g)
  • 170 ml mleka roślinnego
  • 100 g masła migdałowego Primavika
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Jak przygotować

Krok po kroku

W misce wymieszać mąki, len mielony, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnej misce wymieszać puree z persymony, ksylitol i masło migdałowe. Dodać "mokre" składniki do suchych i wymieszać mikserem. Następnie ciągle miksując dolewać stopniowo mleko kontrolując konsystencję - nie miksować zbyt długo, bo może wyjść zakalec! Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ciasto ok. 40-50 minut (do suchego patyczka), kroimy po ostudzeniu.

Wykorzystano

Masło migdałowe Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

W misce wymieszać mąki, len mielony, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnej misce wymieszać puree z persymony, ksylitol i masło migdałowe. Dodać "mokre" składniki do suchych i wymieszać mikserem. Następnie ciągle miksując dolewać stopniowo mleko kontrolując konsystencję - nie miksować zbyt długo, bo może wyjść zakalec! Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ciasto ok. 40-50 minut (do suchego patyczka), kroimy po ostudzeniu.

Inne przepisy od Jedz Rośliny