1. Masło przekładamy do garnka i roztapiamy. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy, podgrzewając przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i całość przez minutę miksujemy na średnich obrotach. Masę odstawiamy do ostudzenia.
2. W tym czasie kroimy czekoladę na małe kosteczki. Przekładamy ją do miseczki i chowamy do lodówki.
3. Do ostudzonej maślanej masy dodajemy jajka, masło z orzechów laskowych i miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą, solą i całość przesiewamy stopniowo do naszej masy, miksując na przemian.
4. Do ciasta dodajemy 3/4 schłodzonej czekolady i całość zagniatamy delikatnie dłońmi, do równomiernego rozprowadzenia czekoladowych kosteczek.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Z ciasta formujemy kuleczki, które układamy w odstępach na blaszce i zgniatamy lekko nadgarstkiem, kształtując tym samym kształt ciastek. Pozostałe czekoladowe kosteczki wciskamy w odstępach na wierzch ciastek.
6. Ciasteczka pieczemy przez 12-15 minut, do zarumienienia się wierzchu. Z przepisu wyjdą nam dwie tury pieczenia.
Gotowe ciasteczka studzimy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika np. słoiczka. Dzięki takiemu przechowywaniu, nasze ciasteczka zachowają świeżość nawet przez tydzień!
1. Masło przekładamy do garnka i roztapiamy. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy, podgrzewając przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i całość przez minutę miksujemy na średnich obrotach. Masę odstawiamy do ostudzenia.
2. W tym czasie kroimy czekoladę na małe kosteczki. Przekładamy ją do miseczki i chowamy do lodówki.
3. Do ostudzonej maślanej masy dodajemy jajka, masło z orzechów laskowych i miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą, solą i całość przesiewamy stopniowo do naszej masy, miksując na przemian.
4. Do ciasta dodajemy 3/4 schłodzonej czekolady i całość zagniatamy delikatnie dłońmi, do równomiernego rozprowadzenia czekoladowych kosteczek.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Z ciasta formujemy kuleczki, które układamy w odstępach na blaszce i zgniatamy lekko nadgarstkiem, kształtując tym samym kształt ciastek. Pozostałe czekoladowe kosteczki wciskamy w odstępach na wierzch ciastek.
6. Ciasteczka pieczemy przez 12-15 minut, do zarumienienia się wierzchu. Z przepisu wyjdą nam dwie tury pieczenia.
Gotowe ciasteczka studzimy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika np. słoiczka. Dzięki takiemu przechowywaniu, nasze ciasteczka zachowają świeżość nawet przez tydzień!