1. Kaszę bardzo dokładnie płuczemy pod zimną, następnie gorąca wodą, to ważne żeby kasza nie była gorzka, przekładamy do rondelka zalewamy wodą ok 2 cm powyżej kaszy i gotujemy ok 15 minut, często mieszamy, dodajemy szczyptę soli, ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, studzimy
2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
3. Natkę pietruszki siekamy
4. Na patelni podprażamy nasiona kozieradki, kuminu, czarnuszki i kolendry, prażenie uwolni aromat przypraw, kiedy nasiona zaczną pachnieć przesypujemy je do moździerza i ucieramy na proszek, bardzo ważne jest aby przyprawy ani trochę się nie zrumieniły, staną się wtedy gorzkie
5. Kaszę łączymy ze startymi burakami, natką, dodajemy podprażone i utarte przyprawy, doprawiamy jeszcze melasą, odrobiną soku z cytryny i koncentratem pomidorowym Primaeco, wbijamy jajko, mieszamy na jednolita masę
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia
7. Na osobne talerzyki wysypujemy słonecznik, otręby i sezam, z masy formujemy małe burgery i delikatnie obtaczamy je w nasionach, można też zmieszać wszystkie nasiona ze sobą lub użyć dowolnych pestek lub nasion
8. Burgery ostrożnie przenosimy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 35 minut
9. Do burgerów podajemy sos tahini
10. Sos tahini - przełóż pastę tahini do miski, dodaj wodę, sok z cytryny, czosnek i sól, mieszamy do uzyskania gęstego sosu, przechowujemy w lodówce w słoiczku nie dłużej niż tydzień
1. Kaszę bardzo dokładnie płuczemy pod zimną, następnie gorąca wodą, to ważne żeby kasza nie była gorzka, przekładamy do rondelka zalewamy wodą ok 2 cm powyżej kaszy i gotujemy ok 15 minut, często mieszamy, dodajemy szczyptę soli, ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, studzimy
2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
3. Natkę pietruszki siekamy
4. Na patelni podprażamy nasiona kozieradki, kuminu, czarnuszki i kolendry, prażenie uwolni aromat przypraw, kiedy nasiona zaczną pachnieć przesypujemy je do moździerza i ucieramy na proszek, bardzo ważne jest aby przyprawy ani trochę się nie zrumieniły, staną się wtedy gorzkie
5. Kaszę łączymy ze startymi burakami, natką, dodajemy podprażone i utarte przyprawy, doprawiamy jeszcze melasą, odrobiną soku z cytryny i koncentratem pomidorowym Primaeco, wbijamy jajko, mieszamy na jednolita masę
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia
7. Na osobne talerzyki wysypujemy słonecznik, otręby i sezam, z masy formujemy małe burgery i delikatnie obtaczamy je w nasionach, można też zmieszać wszystkie nasiona ze sobą lub użyć dowolnych pestek lub nasion
8. Burgery ostrożnie przenosimy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 35 minut
9. Do burgerów podajemy sos tahini
10. Sos tahini - przełóż pastę tahini do miski, dodaj wodę, sok z cytryny, czosnek i sól, mieszamy do uzyskania gęstego sosu, przechowujemy w lodówce w słoiczku nie dłużej niż tydzień