Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy ją na wolnym ogniu przez około 5 min, stale mieszając. Następnie dokładamy kalafior, posypujemy mąką, mieszamy i podgrzewamy 12 minut stale mieszając. Powoli dodajemy cały bulion i 300 ml mleka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól i pieprz. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu 15-20 minut, aż kalafior będzie miękki. Składniki miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ewentualnie można później dla pewności przetrzeć zupę przez sito z powrotem do garnka. Dodajemy pozostałe mleko, ser i musztardę ostrą BIO Primaeco. Podgrzewamy. Zupę podajemy od razy i ochotnikom posypujemy lekko pieprzem kajeńskim.
Smaczenego!!
Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy ją na wolnym ogniu przez około 5 min, stale mieszając. Następnie dokładamy kalafior, posypujemy mąką, mieszamy i podgrzewamy 12 minut stale mieszając. Powoli dodajemy cały bulion i 300 ml mleka. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól i pieprz. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu 15-20 minut, aż kalafior będzie miękki. Składniki miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ewentualnie można później dla pewności przetrzeć zupę przez sito z powrotem do garnka. Dodajemy pozostałe mleko, ser i musztardę ostrą BIO Primaeco. Podgrzewamy. Zupę podajemy od razy i ochotnikom posypujemy lekko pieprzem kajeńskim.
Smaczenego!!