W niedużym rondelku podgrzać mleko, syrop klonowy, skórkę pomarańczową oraz kardamon, doprowadzić do wrzenia i odstawić do przestudzenia na 5 - 10 minut. Po tym czasie wyłowić łupiny kardamonu i wyrzucić.
W międzyczasie w misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę piernikową i sól. Następnie do miski wlać gorące mleko, dodać cukier, masło migdałowe oraz sodę i rękami wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Piernik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, wałkować i wykrawać pierniczki.
Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 8 - 15 minut w zależności od wielkości wykrojonych ciasteczek.
W niedużym rondelku podgrzać mleko, syrop klonowy, skórkę pomarańczową oraz kardamon, doprowadzić do wrzenia i odstawić do przestudzenia na 5 - 10 minut. Po tym czasie wyłowić łupiny kardamonu i wyrzucić.
W międzyczasie w misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę piernikową i sól. Następnie do miski wlać gorące mleko, dodać cukier, masło migdałowe oraz sodę i rękami wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Piernik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, wałkować i wykrawać pierniczki.
Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 8 - 15 minut w zależności od wielkości wykrojonych ciasteczek.