Menu

Ciasto do odrywania z masłem orzechowym i konfiturą

Przepis z bloga: magicznykociolek.blox.pl
  • Czas: 20
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 300g mąki pszennej 15g świeżych drożdży 1 jajko (ja pominęłam) 1 łyżeczka cukru szczypta soli trochę więcej niż 1/2 szklanki lekko napoju orzechowego lub mleka dodatkowo: 100-150g masła orzechowego z kawałkami czekolady w temp. pokojowej (Primavika) kwaśna konfitura (u mnie domowa z czarnej porzeczki)

Jak przygotować

Krok po kroku

Drożdże rozpuszczamy z ksylitolem (cukrem) w kilku łyżkach mleka, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski następnie dodajemy roztrzepane jajko, solimy, wlewamy rozczyn oraz letnie mleko i mieszamy.
Kiedy składniki połączą się w całość zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski ( w razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka).
Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat podsypany mąką, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem orzechowym i kroimy na 5-6 pasków wzdłuż długiego boku. Pierwszy pasek cienko smarujemy konfiturą, układamy na to drugi pasek z ciasta (masłem orzechowym do góry) ponownie smarujemy konfiturą i tak dalej do wykorzystania wszystkich pasków (ostatni pasek z ciasta powinien być posmarowany konfiturą). Całość delikatnie dzielimy w pionie na równe kawałki (mi wyszło 7 kawałków).
Każdą z powstałych części układamy pionowo w formie keksowej dokładnie nasmarowanej masłem o dł. 21 cm i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (uwaga można się pobrudzić;) )
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Pieczemy do czasu kiedy wbity patyczek nie będzie pokryty surowym ciastem a drożdżówka z wierzchu się przypiecze (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową).

Wykorzystano

Masło orzechowe piegowate Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Drożdże rozpuszczamy z ksylitolem (cukrem) w kilku łyżkach mleka, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski następnie dodajemy roztrzepane jajko, solimy, wlewamy rozczyn oraz letnie mleko i mieszamy.
Kiedy składniki połączą się w całość zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk i miski ( w razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka).
Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat podsypany mąką, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem orzechowym i kroimy na 5-6 pasków wzdłuż długiego boku. Pierwszy pasek cienko smarujemy konfiturą, układamy na to drugi pasek z ciasta (masłem orzechowym do góry) ponownie smarujemy konfiturą i tak dalej do wykorzystania wszystkich pasków (ostatni pasek z ciasta powinien być posmarowany konfiturą). Całość delikatnie dzielimy w pionie na równe kawałki (mi wyszło 7 kawałków).
Każdą z powstałych części układamy pionowo w formie keksowej dokładnie nasmarowanej masłem o dł. 21 cm i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (uwaga można się pobrudzić;) )
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Pieczemy do czasu kiedy wbity patyczek nie będzie pokryty surowym ciastem a drożdżówka z wierzchu się przypiecze (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową).

Inne przepisy od Magiczny Kociołek