Menu
  • Curry a'la Sri Lanka

Wegetariańskie curry a’la Sri Lanka z ananasem i warzywami.

  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 mały bakłażan
  • 2 średnie słodkie papryki (czerwona i zielona)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula czosnkowa lub inna
  • 1/2 kłącza świeżego imbiru
  • 1/4 szklanki pestek z dyni
  • garść rodzynek
  • płatki owsiane
  • jogurt naturalny
  • garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, curry, kolendra, tymianek, zielona pasta curry, sos sojowy

Jak przygotować

Krok po kroku

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy i kroimy w tym czasie paprykę, cebulę, seler naciowy w grubą kostkę. Jeśli macie ananasa świeżego lub w krążkach również pokrójcie go w kostkę. Kłącze imbiru ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Włókna, które zostają zawsze dobrze wyciskamy i wyrzucamy. Następnie na suchą patelnię wrzucamy wszystkie przyprawy poza tymiankiem i pastą curry. Delikatnie je prażymy i kiedy poczujemy intensywny ich zapach dodajemy cebulę, seler naciowy, imbir i łyżkę zielonej pasty curry. Chwilę przesmażamy i delikatnie podlewamy wodą, żeby nam się nie spaliła ta mikstura. Teraz dodajemy ok. 3/4 puszki mleczka kokosowego i dodajemy resztę składników. Możecie również dodać do smaku masło orzechowe z kokosem Primavika. Po kolei: paprykę, ananasa, bakłażana, rodzynki, pestki dyni, przeciśnięty czosnek i tymianek roztarty w dłoniach. Dobrze jest też dolać nieco soku z puszki ananasa, nada nam to dodatkowy fajny smak. Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką.
Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko-kwaśny.

Wykorzystano

Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy i kroimy w tym czasie paprykę, cebulę, seler naciowy w grubą kostkę. Jeśli macie ananasa świeżego lub w krążkach również pokrójcie go w kostkę. Kłącze imbiru ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Włókna, które zostają zawsze dobrze wyciskamy i wyrzucamy. Następnie na suchą patelnię wrzucamy wszystkie przyprawy poza tymiankiem i pastą curry. Delikatnie je prażymy i kiedy poczujemy intensywny ich zapach dodajemy cebulę, seler naciowy, imbir i łyżkę zielonej pasty curry. Chwilę przesmażamy i delikatnie podlewamy wodą, żeby nam się nie spaliła ta mikstura. Teraz dodajemy ok. 3/4 puszki mleczka kokosowego i dodajemy resztę składników. Możecie również dodać do smaku masło orzechowe z kokosem Primavika. Po kolei: paprykę, ananasa, bakłażana, rodzynki, pestki dyni, przeciśnięty czosnek i tymianek roztarty w dłoniach. Dobrze jest też dolać nieco soku z puszki ananasa, nada nam to dodatkowy fajny smak. Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką.
Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek i tajski sos słodko-kwaśny.

Inne przepisy tego autora