Menu

Tofurniczki orzechowo – czekoladowe

Przepis z bloga: jadlonomia.com
  • Czas: 30
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • Składniki na około 12 tofurniczków: 2 kostki tofu / 2 x 180 g 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki cukru pudru, syropu klonowego lub innego słodzika 100 g gorzkiej czekolady/ 1 tabliczka, rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce 1/3 szklanki naturalnego masła orzechowego Primavika 2 łyżki kakao szczypta soli morskiej
  • Składniki na polewę czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady / 1/2 tabliczki 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 łyżeczka kakao mała szczypta soli
  • Składniki na karmelizowane orzechy: 2 łyżki trzcinowego cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych spora szczypta soli

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Przygotowanie masy: wszystkie składniki umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę. Można do tego użyć też wysokoobrotowego blendera kielichowego jak Vitamix lub innego podobnego.
2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z papieru do pieczenia wyciąć 12 kwadratów o boku długości około 8 - 10 cm. Blachę na muffinki wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając każdy otwór kawałkiem papieru.
3. Do każdego otworu wlać kilka łyżek tofurnikowej masy, a kiedy wszystkie będą napełnione wsunąć blachę do piekarnika. Piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 20 - 30 minut do czasu, aż tofurniczki zaczną delikatnie pękać.
4. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurniczki przez 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie wyjąć blachę na blat i studzić przez przynajmniej 1 - 2 godziny.
5. Przygotowanie polewy: w niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszać bardzo dokładnie i pozostawić do schłodzenia na 30 minut.
6. Przygotowanie orzechów: do niedużego rondelka lub patelni wsypać cukier i poczekać 1 - 2 minuty do momentu, aż się rozpuści. Wtedy wsypać orzechy oraz szczyptę soli, a następnie dokładnie wymieszać silikonową szpatułką aby roztopiony cukier obkleił wszystkie orzechy. Przełożyć na talerz i zostawić do ostudzenia.
7. Wystudzone tofurniczki wyjąć z formy i oblać ostudzoną polewą. Następnie połamać skarmelizowane orzechy i na wierzch każdego tofurniczka ułożyć kilka orzechów.

Wykorzystano

Masło orzechowe naturalne Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

1. Przygotowanie masy: wszystkie składniki umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę. Można do tego użyć też wysokoobrotowego blendera kielichowego jak Vitamix lub innego podobnego.
2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z papieru do pieczenia wyciąć 12 kwadratów o boku długości około 8 - 10 cm. Blachę na muffinki wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając każdy otwór kawałkiem papieru.
3. Do każdego otworu wlać kilka łyżek tofurnikowej masy, a kiedy wszystkie będą napełnione wsunąć blachę do piekarnika. Piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 20 - 30 minut do czasu, aż tofurniczki zaczną delikatnie pękać.
4. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurniczki przez 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie wyjąć blachę na blat i studzić przez przynajmniej 1 - 2 godziny.
5. Przygotowanie polewy: w niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszać bardzo dokładnie i pozostawić do schłodzenia na 30 minut.
6. Przygotowanie orzechów: do niedużego rondelka lub patelni wsypać cukier i poczekać 1 - 2 minuty do momentu, aż się rozpuści. Wtedy wsypać orzechy oraz szczyptę soli, a następnie dokładnie wymieszać silikonową szpatułką aby roztopiony cukier obkleił wszystkie orzechy. Przełożyć na talerz i zostawić do ostudzenia.
7. Wystudzone tofurniczki wyjąć z formy i oblać ostudzoną polewą. Następnie połamać skarmelizowane orzechy i na wierzch każdego tofurniczka ułożyć kilka orzechów.

Inne przepisy od Jadłonomia