Menu

DynioweLove (jesienna potrawka z jaglanki, soczewicy, dyni i jarmużu z tahiną)

  • Czas: 30
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 4 łyzki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • Kawałek ok. 1kg surowej lub upieczonej dyni
  • niewielka cebula
  • 3-4 liście jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pieczarki
  • łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • łyżka skórki startej ze sparzonej pomarańczy
  • 8 zielonych oliwek
  • przyprawy: pieprz, czosnek, sól, curry, imbir, cynamon, tymianek, koperek,
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki tahini + do podania
  • 3 łyżki pestek dyni
  • natka pietruszki i opcjonalnie płatki drożdżowe do podania

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę jaglaną podprażamy w suchym rondelku, przelewami zimną wodą i gotujemy w 8 łyżkach wody. Soczewicę płuczemy, dodajemy do kaszy z kolejnymi 8 łyżkami wody i gotujemy razem do wchłonięcia całego płynu.

Oddzielamy łodygi od lisci jarmużu, kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa kroimy w kostkę.

Jeśl mamy surową dynię wrzucamy ją pierwszą na patelnię z łodygamiu jarmużu i dusimy aż trochę zmięknie podlewając w razie konieczności wodą/bulionem warzywnym, Dodajemy cebulę, a po chwili resztę warzyw. W przypadku dyni upieczonej zaczynamy od cebuli i łodyg, potem dynia i reszta warzyw. Przyprawiamy.

Gdy warzywa zmiękną łączymy z ugotowaną kaszą i soczewicą, dodajemy tahini i pestki dyni. Serwujemy polane dodatkową tahini, posypane płatkami drożdżowymi i natką pietruszki.
Smacznego :)

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę jaglaną podprażamy w suchym rondelku, przelewami zimną wodą i gotujemy w 8 łyżkach wody. Soczewicę płuczemy, dodajemy do kaszy z kolejnymi 8 łyżkami wody i gotujemy razem do wchłonięcia całego płynu.

Oddzielamy łodygi od lisci jarmużu, kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa kroimy w kostkę.

Jeśl mamy surową dynię wrzucamy ją pierwszą na patelnię z łodygamiu jarmużu i dusimy aż trochę zmięknie podlewając w razie konieczności wodą/bulionem warzywnym, Dodajemy cebulę, a po chwili resztę warzyw. W przypadku dyni upieczonej zaczynamy od cebuli i łodyg, potem dynia i reszta warzyw. Przyprawiamy.

Gdy warzywa zmiękną łączymy z ugotowaną kaszą i soczewicą, dodajemy tahini i pestki dyni. Serwujemy polane dodatkową tahini, posypane płatkami drożdżowymi i natką pietruszki.
Smacznego :)

Inne przepisy tego autora