Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm (można odrysować od talerza).
Do misy miksera wlać połowę białek (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek) i ubić na sztywną pianę. Odmierzyć połowę cukru i stopniowo dodawać, cały czas miksując, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać 1 łyżkę kakao i ubijać jeszcze chwilę. Na tym etapie, po dodaniu cukru nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać połowę mąki ziemniaczanej i octu i ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć na narysowane okręgi na papierze i delikatnie uformować. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut w 180 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i suszyć bezę.
W tym czasie wykonać tak samo drugą bezę. Wszystkie czynności są takie same jak wyżej tylko bez dodatku kakao. !!!!
Ciasto podzielić na pół. Z jednej części wykonać okręg a drugą wykorzystać na zrobienie małych bezików (można dodać różnego koloru barwniki spożywcze-niekoniecznie)
Blachę z dwoma okręgami wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i włożyć drugą blachę na 5 min. po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i włożyć z powrotem blachę z dwoma okręgami i suszyć obydwie blachy z bezami przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz, a środku wilgotna.
Z mleka, 1 budyniu śmietankowego, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i cukru wykonać budyń. Mleko wlać do garnka, zostawić niecałe pół szklanki - wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z cukrem i połączyć z budyniem. Odstawić do następnego dnia.
Następnego dnia wykonać krem. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masło orzechowe nadal ubijać do dokładnego połączenia się składników. Następnie dodać budyń, mieszać tak długo, aż masa będzie jednolita.
Na paterę wyłożyć bezę (kakaową), na nią wyłożyć krem orzechowy, przykryć drugą bezą (białą). Znowu przełożyć kremem i nałożyć ostatnią (kakaową) bezę. Górę polać sosem karmelowym i posypać orzechami. Pozostałą cześć orzechów i sosu podawać razem z bezą na talerzykach.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm (można odrysować od talerza).
Do misy miksera wlać połowę białek (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek) i ubić na sztywną pianę. Odmierzyć połowę cukru i stopniowo dodawać, cały czas miksując, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać 1 łyżkę kakao i ubijać jeszcze chwilę. Na tym etapie, po dodaniu cukru nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać połowę mąki ziemniaczanej i octu i ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć na narysowane okręgi na papierze i delikatnie uformować. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut w 180 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i suszyć bezę.
W tym czasie wykonać tak samo drugą bezę. Wszystkie czynności są takie same jak wyżej tylko bez dodatku kakao. !!!!
Ciasto podzielić na pół. Z jednej części wykonać okręg a drugą wykorzystać na zrobienie małych bezików (można dodać różnego koloru barwniki spożywcze-niekoniecznie)
Blachę z dwoma okręgami wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i włożyć drugą blachę na 5 min. po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i włożyć z powrotem blachę z dwoma okręgami i suszyć obydwie blachy z bezami przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz, a środku wilgotna.
Z mleka, 1 budyniu śmietankowego, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i cukru wykonać budyń. Mleko wlać do garnka, zostawić niecałe pół szklanki - wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z cukrem i połączyć z budyniem. Odstawić do następnego dnia.
Następnego dnia wykonać krem. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masło orzechowe nadal ubijać do dokładnego połączenia się składników. Następnie dodać budyń, mieszać tak długo, aż masa będzie jednolita.
Na paterę wyłożyć bezę (kakaową), na nią wyłożyć krem orzechowy, przykryć drugą bezą (białą). Znowu przełożyć kremem i nałożyć ostatnią (kakaową) bezę. Górę polać sosem karmelowym i posypać orzechami. Pozostałą cześć orzechów i sosu podawać razem z bezą na talerzykach.