Menu

Jesienny gulasz z bitkami wegetariańskimi

  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 700 g miąższu dyni ( dynia po wydrążeniu i obraniu)
  • 25-30 g suszonych grzybów (około 1 szklanki)
  • pęczek pietruszki
  • 1 słoik bitek wegetariańskich
  • 6-7 liści jarmużu ( po obraniu około 100 g)
  • garść suszonych śliwek
  • ok. 1 szklanki wody ( 250 ml)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Jak przygotować

Krok po kroku

Cebulę posiekaj z kostkę. Czosnek pokrój jak najdrobniej. Grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut pod przykrywką. Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój w 2 cm kawałki. Z liści jarmużu wytnij twarde łodyżki i liście porwij lub pokrój w drobniejsze kawałki. Śliwki pokrój w paseczki, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
Bitki wyciągnij ze słoika, pozostaw sos i pokrój je w paseczki.
W rondlu o grubym dnie lub dużej głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wsyp cebulę i szklij ją na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj czosnek i wszystkie wymienione w składzie przyprawy. Wymieszaj i smaż 1-2 minuty. Następnie wsyp dynię, jarmuż, odsączone grzyby, dodaj pozostały w słoiku od bitek sos i wlej około 1 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj i duś przez około 20-25 minut. W połowie czasu, zmniejsz ogień na minimum. Po tym czasie dodaj pokrojone bitki i śliwki. Jeżeli zachodzi taka potrzeba możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Przykryj i gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij z ognia. Ewentualnie dodaj soli lub sosu sojowego do smaku i wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj z ulubioną kaszą lub puree ziemniaczanym.

Wykorzystano

Bitki wegetariańskie Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Cebulę posiekaj z kostkę. Czosnek pokrój jak najdrobniej. Grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut pod przykrywką. Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój w 2 cm kawałki. Z liści jarmużu wytnij twarde łodyżki i liście porwij lub pokrój w drobniejsze kawałki. Śliwki pokrój w paseczki, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
Bitki wyciągnij ze słoika, pozostaw sos i pokrój je w paseczki.
W rondlu o grubym dnie lub dużej głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wsyp cebulę i szklij ją na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj czosnek i wszystkie wymienione w składzie przyprawy. Wymieszaj i smaż 1-2 minuty. Następnie wsyp dynię, jarmuż, odsączone grzyby, dodaj pozostały w słoiku od bitek sos i wlej około 1 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj i duś przez około 20-25 minut. W połowie czasu, zmniejsz ogień na minimum. Po tym czasie dodaj pokrojone bitki i śliwki. Jeżeli zachodzi taka potrzeba możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Przykryj i gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij z ognia. Ewentualnie dodaj soli lub sosu sojowego do smaku i wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj z ulubioną kaszą lub puree ziemniaczanym.

Inne przepisy tego autora