Cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i całą zawartość słoika paprykarzu z kaszą jaglaną. Wymieszaj. Następnie dopraw świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wsyp podprażony na suchej patelni słonecznik. Wymieszaj. Na końcu wsyp mąkę kukurydzianą, owsianą oraz siemię lniane. Ponownie wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Tak przygotowana masa jest już gotowa do smażenia. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż płaskie kotlety uformowane przy pomocy łyżki lub mokrych rąk, z obu stron na złotobrązowy kolor. Obracaj je bardzo delikatnie przy pomocy specjalnej łopatki. Podawaj w bułce, z majonezem z kaszy jaglanej lub innym ulubionym sosem i wybranymi warzywami, zarówno świeżymi, jak i konserwowymi.
Cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i całą zawartość słoika paprykarzu z kaszą jaglaną. Wymieszaj. Następnie dopraw świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wsyp podprażony na suchej patelni słonecznik. Wymieszaj. Na końcu wsyp mąkę kukurydzianą, owsianą oraz siemię lniane. Ponownie wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Tak przygotowana masa jest już gotowa do smażenia. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż płaskie kotlety uformowane przy pomocy łyżki lub mokrych rąk, z obu stron na złotobrązowy kolor. Obracaj je bardzo delikatnie przy pomocy specjalnej łopatki. Podawaj w bułce, z majonezem z kaszy jaglanej lub innym ulubionym sosem i wybranymi warzywami, zarówno świeżymi, jak i konserwowymi.