Menu

Curry z czerwonej soczewicy, jaglanki i dyni z jarmużem i tahiną

  • Czas: 30
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • spory kawałek dyni (ok. 1kg)
  • 3 duże liscie jarmużu
  • pół dużej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 pieczarki
  • łodyga selera naciowego
  • 6-9 zielonych oliwek
  • skórka starta z pomarańczy
  • pieprz, czosnek, imbir, curry, cynamon, tymianek, garam masala, natka pietruszki
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini + do polania

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę jaglaną prażymy, przepłukujemy zimną wodą. Dodajemy soczewicę i gotujemy w dwukrotnej objętości wody.

Jarmuż myjemy i suszymy. Łodygę kroimy i wrzucamy na suchą patelnię.Dynię kroimy w kostkę. Kawałki ze skórką dorzucamy do łodyg i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem. Po chwili dodoajemy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie resztę dyni oraz pokrojone na mniejsze kawałki selera naciowego, pieczarki i oliwki, a następnie liście jarmużu. Dusimy podlewając w miarę potrzeby wodą lub bulionem warzywnym.

Gdy warzywa zmiękną przyprawiamy, podlewamy sosoem sojowym, dodajemy kaszę i soczewicę, tahini, pestki dyni i natkę pietruszki. Podajemy polane tahini i posypane płatkami drożdżowymi. Smacznego :)

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Kaszę jaglaną prażymy, przepłukujemy zimną wodą. Dodajemy soczewicę i gotujemy w dwukrotnej objętości wody.

Jarmuż myjemy i suszymy. Łodygę kroimy i wrzucamy na suchą patelnię.Dynię kroimy w kostkę. Kawałki ze skórką dorzucamy do łodyg i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem. Po chwili dodoajemy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie resztę dyni oraz pokrojone na mniejsze kawałki selera naciowego, pieczarki i oliwki, a następnie liście jarmużu. Dusimy podlewając w miarę potrzeby wodą lub bulionem warzywnym.

Gdy warzywa zmiękną przyprawiamy, podlewamy sosoem sojowym, dodajemy kaszę i soczewicę, tahini, pestki dyni i natkę pietruszki. Podajemy polane tahini i posypane płatkami drożdżowymi. Smacznego :)

Inne przepisy tego autora