Menu

Hummus klasyczny

  • Czas: 20
  • Osób: 1
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska, papryka słodka

Jak przygotować

Krok po kroku

Ciecierzycę namaczam w wodzie przez noc. Następnego dnia płuczę ją i gotuję na miękko (około godziny).
Ciecierzycę odsączam, dodaję do niej tahinę, czosnek i sok z cytryny, blenduję. Dodaję wodę i oliwę, blenduję. Doprawiam solą do smaku. Przekładam do miseczki i posypuję słodką papryką.

Jednak łyżka hummusu ma 41,3 kcal, 1,3g białka, 3,4g tłuszczu, 1g węglowodanów i 10,3g błonnika.

Wykorzystano

Tahini naturalne

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Ciecierzycę namaczam w wodzie przez noc. Następnego dnia płuczę ją i gotuję na miękko (około godziny).
Ciecierzycę odsączam, dodaję do niej tahinę, czosnek i sok z cytryny, blenduję. Dodaję wodę i oliwę, blenduję. Doprawiam solą do smaku. Przekładam do miseczki i posypuję słodką papryką.

Jednak łyżka hummusu ma 41,3 kcal, 1,3g białka, 3,4g tłuszczu, 1g węglowodanów i 10,3g błonnika.

Inne przepisy tego autora