Menu

Pulpety z warzywami w cieście francuskim

  • Czas: 30
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • pulpety w sosie pieczeniowym „Weguś”
  • pieczarki
  • papryka
  • cebula
  • ciasto francuskie
  • jajko
  • ser żółty
  • sezam
  • sól, pieprz, zioła

Jak przygotować

Krok po kroku

Cebulę kroimy w drobną kostkę i zeszklamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i paprykę. Warzywa dusimy na małym ogniu, aż odparuje woda. Pulpety kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię zalewając sosem bolońskim. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, chwilę podsmażamy. Rozkładamy płat ciasta francuskiego. Na środek wykładamy farsz i posypujemy startym serem zostawiając po bokach miejsce na wycięcie pasków do składania. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski (ważne, żeby po jednej i drugiej stronie była taka sama ilość nacięć i żeby paski były mniej więcej tej samej grubości), a następnie składamy warkocz nakładając paski jeden na drugi, naprzemiennie z jednej i drugiej strony. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 C przez ok 20-25 minut.

Wykorzystano

Pulpety wegetariańskie w sosie pieczeniowym "Weguś" Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Cebulę kroimy w drobną kostkę i zeszklamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i paprykę. Warzywa dusimy na małym ogniu, aż odparuje woda. Pulpety kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię zalewając sosem bolońskim. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, chwilę podsmażamy. Rozkładamy płat ciasta francuskiego. Na środek wykładamy farsz i posypujemy startym serem zostawiając po bokach miejsce na wycięcie pasków do składania. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski (ważne, żeby po jednej i drugiej stronie była taka sama ilość nacięć i żeby paski były mniej więcej tej samej grubości), a następnie składamy warkocz nakładając paski jeden na drugi, naprzemiennie z jednej i drugiej strony. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 C przez ok 20-25 minut.