Menu

Pizza z pieczarkami i bazylią

Przepis z bloga: pysznewege.com
  • Czas: 60
  • Osób: 3
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 65 g mąki z ciecierzycy
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 180 g przecieru pomidorowego )nie koncentratu)
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 50 g kukurydzy
  • 150 pieczarek
  • Świeża bazylia, ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki soli

Jak przygotować

Krok po kroku

Składniki na ciasto mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawiamy na około godzinę, żeby zgęstniało. Po tym czasie mieszamy krótko, wylewamy do okrągłej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20-25 minut.
Przecier i ketchup wlewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Obrany czosnek tarkujemy do przecieru. Dodajemy sól i oliwę z oliwek (dzięki temu sos nie wsiąknie w ciasto). Gotujemy około 15 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w dość grube kawałki. Podsmażamy, aż się zrumienią (podczas smażenia dodajemy szczyptę soli.
Upieczony spód pizzy smarujemy przecierem. Posypujemy kukurydzą, układamy listki bazylii i posypujemy pieczarkami.

Wykorzystano

Ketchup pikantny BIO Primaeco

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Składniki na ciasto mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawiamy na około godzinę, żeby zgęstniało. Po tym czasie mieszamy krótko, wylewamy do okrągłej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20-25 minut.
Przecier i ketchup wlewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Obrany czosnek tarkujemy do przecieru. Dodajemy sól i oliwę z oliwek (dzięki temu sos nie wsiąknie w ciasto). Gotujemy około 15 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w dość grube kawałki. Podsmażamy, aż się zrumienią (podczas smażenia dodajemy szczyptę soli.
Upieczony spód pizzy smarujemy przecierem. Posypujemy kukurydzą, układamy listki bazylii i posypujemy pieczarkami.

Inne przepisy od PyszneWege