Menu
  • Orzechowy tofurnik / vegan / RAW / gluten-free
  • Orzechowy tofurnik / vegan / RAW / gluten-free
  • Orzechowy tofurnik

Orzechowy tofurnik bez pieczenia

  • Czas: 90
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka zmielonych orzechów ziemnych
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1/3 szklanki daktyli (moczonych ok. 30 minut)
  • 350 g tofu
  • 2/3 szklanki masła orzechowego bez soli i cukru Primavika
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (lub z agawy)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml; najlepiej aby stało noc w lodówce)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub aromatu)
  • szczypta soli
  • 125 g gorzkiej czekolady (min. 70%; bez mleka)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • pokruszone, prażone orzechy arachidowe

Jak przygotować

Krok po kroku

spód:
1. Zmielone orzechy ziemne, migdały, olej kokosowy i daktyle umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
2. Gotową masą wyłóż blaszkę (lub inne naczynie), dociskając łyżką, formując spód wraz z 4 cm ściankami bocznymi ciasta (które zabezpieczą nadzienie przed wypłynięciem).
3. Wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

nadzienie:
1. Tofu, masło orzechowe bez soli i cukru Primavika, syrop klonowy i odrobinę soli umieść w misce. Wymieszaj dokładnie przy pomocy blendera ręcznego.
2. Mleko kokosowe wyjmij z lodówki, odlej z puszki przeźroczysty płyn, a białą kremową masę ubij przy pomocy miksera. Jeśli krem jest zbyt płynny, dodaj łyżkę mąki z maranty trzcinowej lub tapioki, to powinno zagęścić.
3. Zmieszaj kokosowy krem z masą z tofu i masła orzechowego.
4. Spód wyjmij z lodówki i wylej na niego nadzienie, tak aby zrównało się na wysokość z brzegami spodu.
5. Ciasto umieść w lodówce na ok. 30 minut.

polewa:
1. Gorzką czekoladę umieść w misce, a następnie miskę w garnku wypełnionym do połowy wodą, mieszaj do momentu aż całkowicie się rozpuści (woda w garnku powinna się zagotować). Do czekolady dodaj mleko, wymieszaj.
2. Wyjmij ciasto z lodówki i przy pomocy szpatułki rozprowadź dokładnie polewę. Na wierzch posyp kruszonymi prażonymi orzechami arachidowymi i ponownie umieść w lodówce na min. 30 minut.

TIP: ciasto z uwagi na kremowe nadzienie jest dość delikatne, dlatego krój je od razu po wyjęciu z lodówki (zachowa wtedy swoje walory estetyczne ;).

Wykorzystano

Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

spód:
1. Zmielone orzechy ziemne, migdały, olej kokosowy i daktyle umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
2. Gotową masą wyłóż blaszkę (lub inne naczynie), dociskając łyżką, formując spód wraz z 4 cm ściankami bocznymi ciasta (które zabezpieczą nadzienie przed wypłynięciem).
3. Wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

nadzienie:
1. Tofu, masło orzechowe bez soli i cukru Primavika, syrop klonowy i odrobinę soli umieść w misce. Wymieszaj dokładnie przy pomocy blendera ręcznego.
2. Mleko kokosowe wyjmij z lodówki, odlej z puszki przeźroczysty płyn, a białą kremową masę ubij przy pomocy miksera. Jeśli krem jest zbyt płynny, dodaj łyżkę mąki z maranty trzcinowej lub tapioki, to powinno zagęścić.
3. Zmieszaj kokosowy krem z masą z tofu i masła orzechowego.
4. Spód wyjmij z lodówki i wylej na niego nadzienie, tak aby zrównało się na wysokość z brzegami spodu.
5. Ciasto umieść w lodówce na ok. 30 minut.

polewa:
1. Gorzką czekoladę umieść w misce, a następnie miskę w garnku wypełnionym do połowy wodą, mieszaj do momentu aż całkowicie się rozpuści (woda w garnku powinna się zagotować). Do czekolady dodaj mleko, wymieszaj.
2. Wyjmij ciasto z lodówki i przy pomocy szpatułki rozprowadź dokładnie polewę. Na wierzch posyp kruszonymi prażonymi orzechami arachidowymi i ponownie umieść w lodówce na min. 30 minut.

TIP: ciasto z uwagi na kremowe nadzienie jest dość delikatne, dlatego krój je od razu po wyjęciu z lodówki (zachowa wtedy swoje walory estetyczne ;).

Inne przepisy tego autora