spód:
1. Zmielone orzechy ziemne, migdały, olej kokosowy i daktyle umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
2. Gotową masą wyłóż blaszkę (lub inne naczynie), dociskając łyżką, formując spód wraz z 4 cm ściankami bocznymi ciasta (które zabezpieczą nadzienie przed wypłynięciem).
3. Wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
nadzienie:
1. Tofu, masło orzechowe bez soli i cukru Primavika, syrop klonowy i odrobinę soli umieść w misce. Wymieszaj dokładnie przy pomocy blendera ręcznego.
2. Mleko kokosowe wyjmij z lodówki, odlej z puszki przeźroczysty płyn, a białą kremową masę ubij przy pomocy miksera. Jeśli krem jest zbyt płynny, dodaj łyżkę mąki z maranty trzcinowej lub tapioki, to powinno zagęścić.
3. Zmieszaj kokosowy krem z masą z tofu i masła orzechowego.
4. Spód wyjmij z lodówki i wylej na niego nadzienie, tak aby zrównało się na wysokość z brzegami spodu.
5. Ciasto umieść w lodówce na ok. 30 minut.
polewa:
1. Gorzką czekoladę umieść w misce, a następnie miskę w garnku wypełnionym do połowy wodą, mieszaj do momentu aż całkowicie się rozpuści (woda w garnku powinna się zagotować). Do czekolady dodaj mleko, wymieszaj.
2. Wyjmij ciasto z lodówki i przy pomocy szpatułki rozprowadź dokładnie polewę. Na wierzch posyp kruszonymi prażonymi orzechami arachidowymi i ponownie umieść w lodówce na min. 30 minut.
TIP: ciasto z uwagi na kremowe nadzienie jest dość delikatne, dlatego krój je od razu po wyjęciu z lodówki (zachowa wtedy swoje walory estetyczne ;).
spód:
1. Zmielone orzechy ziemne, migdały, olej kokosowy i daktyle umieść w blenderze i dokładnie wymieszaj.
2. Gotową masą wyłóż blaszkę (lub inne naczynie), dociskając łyżką, formując spód wraz z 4 cm ściankami bocznymi ciasta (które zabezpieczą nadzienie przed wypłynięciem).
3. Wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
nadzienie:
1. Tofu, masło orzechowe bez soli i cukru Primavika, syrop klonowy i odrobinę soli umieść w misce. Wymieszaj dokładnie przy pomocy blendera ręcznego.
2. Mleko kokosowe wyjmij z lodówki, odlej z puszki przeźroczysty płyn, a białą kremową masę ubij przy pomocy miksera. Jeśli krem jest zbyt płynny, dodaj łyżkę mąki z maranty trzcinowej lub tapioki, to powinno zagęścić.
3. Zmieszaj kokosowy krem z masą z tofu i masła orzechowego.
4. Spód wyjmij z lodówki i wylej na niego nadzienie, tak aby zrównało się na wysokość z brzegami spodu.
5. Ciasto umieść w lodówce na ok. 30 minut.
polewa:
1. Gorzką czekoladę umieść w misce, a następnie miskę w garnku wypełnionym do połowy wodą, mieszaj do momentu aż całkowicie się rozpuści (woda w garnku powinna się zagotować). Do czekolady dodaj mleko, wymieszaj.
2. Wyjmij ciasto z lodówki i przy pomocy szpatułki rozprowadź dokładnie polewę. Na wierzch posyp kruszonymi prażonymi orzechami arachidowymi i ponownie umieść w lodówce na min. 30 minut.
TIP: ciasto z uwagi na kremowe nadzienie jest dość delikatne, dlatego krój je od razu po wyjęciu z lodówki (zachowa wtedy swoje walory estetyczne ;).