Menu

Krem z pieczonych pomidorów

  • Czas: 60
  • Osób: 4
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1kg pomidorów lima
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 spore gałązki bazylii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól morska do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • śmietana do podania

Jak przygotować

Krok po kroku

iekarnik rozgrzej do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu).

Pomidory umyj, osusz i poprzekrawaj wzdłuż na pół. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciami ku górze i wstaw do gorącego piekarnika na około pół godziny (środkowa szyna)

Zagotuj bulion.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Na patelnię dodaj upieczone pomidory i listki oderwane z gałązek bazylii. Podsmażaj przez 5 minut.

Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem. Gotuj przez kwadrans na niewielkim ogniu, następnie dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito (koniecznie!).

Dopraw do smaku ketchupem pikantnym BIO Primavika, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podawaj z kleksem śmietany albo pesto i zakąszaj grzankami.

Wykorzystano

Ketchup pikantny BIO Primaeco

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

iekarnik rozgrzej do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu).

Pomidory umyj, osusz i poprzekrawaj wzdłuż na pół. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciami ku górze i wstaw do gorącego piekarnika na około pół godziny (środkowa szyna)

Zagotuj bulion.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Na patelnię dodaj upieczone pomidory i listki oderwane z gałązek bazylii. Podsmażaj przez 5 minut.

Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem. Gotuj przez kwadrans na niewielkim ogniu, następnie dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito (koniecznie!).

Dopraw do smaku ketchupem pikantnym BIO Primavika, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podawaj z kleksem śmietany albo pesto i zakąszaj grzankami.