iekarnik rozgrzej do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu).
Pomidory umyj, osusz i poprzekrawaj wzdłuż na pół. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciami ku górze i wstaw do gorącego piekarnika na około pół godziny (środkowa szyna)
Zagotuj bulion.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Na patelnię dodaj upieczone pomidory i listki oderwane z gałązek bazylii. Podsmażaj przez 5 minut.
Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem. Gotuj przez kwadrans na niewielkim ogniu, następnie dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito (koniecznie!).
Dopraw do smaku ketchupem pikantnym BIO Primavika, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawaj z kleksem śmietany albo pesto i zakąszaj grzankami.
iekarnik rozgrzej do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu).
Pomidory umyj, osusz i poprzekrawaj wzdłuż na pół. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciami ku górze i wstaw do gorącego piekarnika na około pół godziny (środkowa szyna)
Zagotuj bulion.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Na patelnię dodaj upieczone pomidory i listki oderwane z gałązek bazylii. Podsmażaj przez 5 minut.
Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem. Gotuj przez kwadrans na niewielkim ogniu, następnie dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito (koniecznie!).
Dopraw do smaku ketchupem pikantnym BIO Primavika, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawaj z kleksem śmietany albo pesto i zakąszaj grzankami.