Menu

Burgery jaglano-cukiniowe

  • Czas: 30
  • Osób: 6
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1 mała biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • słoiczek paprykarzu wegatariańskiego z kaszą jaglaną Primavika
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Jak przygotować

Krok po kroku

Cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i całą zawartość słoika paprykarzu z kaszą jaglaną. Wymieszaj. Następnie dopraw świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wsyp podprażony na suchej patelni słonecznik. Wymieszaj. Na końcu wsyp mąkę kukurydzianą, owsianą oraz siemię lniane. Ponownie wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Tak przygotowana masa jest już gotowa do smażenia. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż płaskie kotlety uformowane przy pomocy łyżki lub mokrych rąk, z obu stron na złotobrązowy kolor. Obracaj je bardzo delikatnie przy pomocy specjalnej łopatki. Podawaj w bułce, z majonezem z kaszy jaglanej lub innym ulubionym sosem i wybranymi warzywami, zarówno świeżymi, jak i konserwowymi.

Wykorzystano

Paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i całą zawartość słoika paprykarzu z kaszą jaglaną. Wymieszaj. Następnie dopraw świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wsyp podprażony na suchej patelni słonecznik. Wymieszaj. Na końcu wsyp mąkę kukurydzianą, owsianą oraz siemię lniane. Ponownie wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Tak przygotowana masa jest już gotowa do smażenia. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż płaskie kotlety uformowane przy pomocy łyżki lub mokrych rąk, z obu stron na złotobrązowy kolor. Obracaj je bardzo delikatnie przy pomocy specjalnej łopatki. Podawaj w bułce, z majonezem z kaszy jaglanej lub innym ulubionym sosem i wybranymi warzywami, zarówno świeżymi, jak i konserwowymi.

Inne przepisy tego autora