Menu

Bezmięsny burger z warzywami

  • Czas: 20
  • Osób: 2
  • Trudność: łatwe
Dodaj swój przepis

Co kupić?

Potrzebne składniki

  • 2 pełnoziarniste bułki z pestkami słonecznika
  • 2 listki sałaty
  • 4 plastry sera typu feta
  • 6 plasterków ogórka
  • 6 plasterków ogórka
  • bułka tarta
  • 1 czubatka łyżka masła
  • szczypta czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 2 grubsze plastry pomidora
  • 6 dużych krążków czerwonej cebuli
  • Kiełki np. rzodkiewki
  • 2 łyżeczki pasztetu z oliwkami
  • łyżeczka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka pesto

Jak przygotować

Krok po kroku

Jajka gotować na twardo w osolonej wodzie przez 7 minut. Zdjąć z palnika wylać gorącą wodę i zalać jaka zimną wodą. Odstawić do przestudzenia. Pasztet z oliwkami wymieszać z pesto i jogurtem greckim. Po chwili obrać jajka ze skorupek, a następnie rozgnieść je dokładnie widelcem. Posypać rozgniecione jajka bułką tartą i uformować dwa kotleciki. Rozgrzać masło na patelni i położyć gotowe jajeczne kotleciki. Smażyć z obu stron do zarumienienia się. Zdjąć z patelni . Każdą bułkę przekroić wzdłuż na pół. Włożyć na patelnie grillową lub do tostera na około 2 minut do zarumienienia się bułek. Na spód przyrumienionej już bułki nałożyć sałatę następnie plasterki ogórka, sos z pesto i pasztetu, kotlecik jajeczny, kiełki, pomidor oraz cebulę. Przykrywamy wszystko wierzchem bułki i gotowe! Tak samo postąpić z drugą porcją bułki i kotlecika.

Wykorzystano

Pasztet oliwkowy z cieciorką Primavika

Inne przepisy z tym produktem

Jak przygotować

Krok po kroku

Jajka gotować na twardo w osolonej wodzie przez 7 minut. Zdjąć z palnika wylać gorącą wodę i zalać jaka zimną wodą. Odstawić do przestudzenia. Pasztet z oliwkami wymieszać z pesto i jogurtem greckim. Po chwili obrać jajka ze skorupek, a następnie rozgnieść je dokładnie widelcem. Posypać rozgniecione jajka bułką tartą i uformować dwa kotleciki. Rozgrzać masło na patelni i położyć gotowe jajeczne kotleciki. Smażyć z obu stron do zarumienienia się. Zdjąć z patelni . Każdą bułkę przekroić wzdłuż na pół. Włożyć na patelnie grillową lub do tostera na około 2 minut do zarumienienia się bułek. Na spód przyrumienionej już bułki nałożyć sałatę następnie plasterki ogórka, sos z pesto i pasztetu, kotlecik jajeczny, kiełki, pomidor oraz cebulę. Przykrywamy wszystko wierzchem bułki i gotowe! Tak samo postąpić z drugą porcją bułki i kotlecika.

Inne przepisy tego autora